Haberler

YÜKSEKTE ÇALIŞMA EĞİTİMİNİ KİMLER ALMALIDIR?

Yüksekte çalışma eğitimi, bilimsel olarak yüksek kabul edilen her yerde çalışanların alması gereken bir eğitimdir. Az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği eğitimleri kapsamında işlenen bir konu olan yüksekte çalışma hususu, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde yüksekte çalışanlar için, ayrıca sertifikalı bir eğitim programlı olarak zorunlu tutulmaktadır. Çalışanların bu eğitimi alarak yüksekte çalışma yapılan iş türlerinde izinli çalışmaları mümkün olmaktadır.

Yüksekte çalışan personelin gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasını sağlamak işverenin sorumlulukları arasındadır. Bu emniyet tedbirlerinin güvenliği sağlayacak şekilde uygulaması da eğitimi alan kişinin sorumluluğudur. Tedbirlerin yeterli olup olmadığını kontrol ise iş güvenliği uzmanının yükümlülüğüdür. Görüldüğü gibi yüksekte çalışma olayı bir bütün halinde, personelin, işverenin ve İSG uzmanının birlikte yürütecekleri ve eşgüdüm halinde çalışacakları bir süreçtir.

 

Yüksekte çalışma eğitimi alan personelin kendisini koruması, riskleri elemine etmesi, problemli durumlarda kendisini kurtarması ve zor durumda olan çalışma arkadaşına yardım etmesi konularında yetkin olması hedeflenir. İş kazası yaşamadan çalışma hayatını tamamlaması, hem verilen eğitimin başarıya ulaştığını hem de İSG tedbirlerinin işe yaradığını gösteren en temel unsurdur. Hiçbir çalışanın iş kazası yaşaması istenmez. Bunun en sağlam yöntemi de mesleğine uygun özel eğitimleri alması, iş güvenliği tedbirleri konusunda eğitim alması, hijyen eğitimi alması ve yüksekte çalışma eğitimi almasıdır.

Kimler Yüksekte Çalışma Eğitimi Almalıdır?

Bazı iş kolları için yüksek çalışma eğitimi almak zorunlu tutulmaktadır. Bu eğitimi almadan işbaşı yaptırılmamaktadır. Bu yüzden kimlerin yüksekte çalışma eğitimi alacağı ile ilgili yasal düzenlemeler mevcuttur. Bu düzenlemelere göre bu eğitimi vermeye yetkili olan akademi ve kuruluşlar, çalışanların iş bulmasını da kolaylaştırmaktadır. Ülkemizde bu eğitimler iki türlü alınmaktadır.

 

Birincisi kişinin kendisinin başvurarak almak istemesidir. Bu durumda kişi henüz iş bulmamıştır ancak başvuru yapmayı düşünmektedir. İkincisi ise iş görüşmesi yapıp henüz sözleşme imzalamayanların firma tarafından gönderilmesi ile alınma türüdür. Her iki koşulda da çalışanın güvenli şekilde işbaşı yapması sağlanmaktadır. İş hayatının zorlu koşullarında yüksekte çalışan tüm çalışanların emeğine saygı duyuyoruz.

Yüksekte çalışma eğitimi denince ilk akla gelen sektörler inşaat, vinç, boya, sıva, alçı, elektrik, taşıma nakil hatları gelmektedir. Yüksek kavramının tanımına göre herkes bu eğitimi almalıdır. Tek hareketle çıkılamayacak yerlerin hepsinin yüksek olduğu düşünülürse ofislerde çalışanlar için bile bu eğitime ihtiyaç duyulur. Merdiven, iskele veya vinç kullanmak zorunda olan tüm çalışanların yüksekte çalışma eğitimi alması gerekir.

yüksekte çalışma