GES kurulum için gerek danışmanlık gerekse santral kurulma sürecinde sizlerin yanınızdayız. Bizlere doğrudan +902242337353 nolu telefonla ulaşabilirsiniz. Aşağıda sizlere fikir vermesi açısından değerlendirmeler bulunmakta
1- Arazinin Seçimi
Kurulacak arazi veya Tarlanız marjinal arazi ( tarım dışı arazi ) olmalı, mw başına 20 dönüm bir arazi gerekmektedir. Arazinin cephesi güney olmalıdır. Enerji nakil hattına yakın olmasında fayda vardır . Çünkü güneş tarlası ile bağlantı yapılacak nokta için nakil hattı maliyeti kilometre başına yaklaşık olarak 70.000-90.000 TL yi bulmaktadır. Elbette maliyetler sürekli arttığı için bu alanda yatırım yapacakasanz ne kadar erken kurarsanız sizin için o kadar avantajlı olacaktır.
– Diğer önemli bir konu ;Trafo Merkezi ‘ne Olan Mesafe
Kuracağınız arazinin Trafo Merkezi‘ne olan mesafesi yönetmelik ve mevzuat gereği en fazla 20 km olmalıdır. Daha fazla mesafe olduğu takdirde onay alamamaktasınız. Trafo merkezi ile arazinin arasındaki mesafeyi öğrenmek için ise arazinizin ada ve parsel bilgilerini alarak , bölgenizdeki enerji dağıtım şirketine güneş tarlası kurmak istiyorum diye bir dilekçe ile başvuru yapmanız gerekmektedir.
– İl Tarım Müdürlüğü’ne Marjinal Arazi ( Tarım Dışı Arazi ) Yazısı İçin Başvuru
Danışmanlık yaptığımız alanlar içerisinde Arazi Mesafesini öğrenip arsayı satın almadan önce, bağlı bulunduğunuz İl Tarım Müdürlüğü‘ne giderek bir dilekçe ile başvuru yapmak olacaktır sonrasında size arsanız üzerinde gerekli incelemeyi yaptırmanız gerekmektedir. Başvuru sahibine posta yoluyla bir tebligat gönderilecek ve araziniz eğer lisanssız elektrik için uygun görüldüyse , “marjinal tarım arazisidir” şeklinde bir yazı verilecektir.
2- Enerji Dağıtım Şirketine Başvuru ( Çağrı Mektubu )
İl Tarım Müdürlüğü’nden “marjinal tarım arazisi” yazınızı aldıktan sonra , enerji dağıtım şirketine giderek lisanssız elektrik üretimi için başvuru yapmak istediğinizi belirtiyorsunuz. Bazı istenilen evrakları tamamlayarak başvurunuzu yapıyorsunuz. Enerji dağıtım şirketi güneş tarlası başvurunuzun sonucunu size e-mail olarak gönderecektir. Ve trafo merkezinde lisanssız elektrik ile ilgili kapasite boşluğu varsa , başvurunuzu onaylayacaktır , yoksa ret edecektir ve ilerleyen dönemlerde siz aynı evraklarla tekrar başvuru yapabilmektesiniz.
3- TEDAŞ Projelendirme ve Belediye İmar Süreçleri
Araziniz ile ilgili çağrı mektubunu aldıktan sonra alanında tecrübeli bir elektrik mühendisi ile çalışarak projenizi çizdirmeniz gerekmektedir. Projeyi de TEDAŞ’tan geçip ve onaylandıktan sonra çeşitli kurumlardan görüşleri alınarak belediye’den imar izni almanız gerekmektedir.
4- Başvuru Sonuçlarının Alınması
Güneş projeniz için bütün başvuru ve izinler alındıktan sonra , geriye santral yatırımını yapmanız kalıyor. Bütün onayları aldıktan sonra yatırım için 2 yıllık bir süreniz bulunmaktadır. Eğer 2 yıl içinde veya sonunda lisanssız elektrik üretim tesisini kurmazsanız hakkınız kaybolacaktır. Ancak kurulum süreleri COVİD19 sebebi ile son süreler 180 güne kadar uzatılmıştır.
5– Ges Santraliniz Yatırımınız İçin Finans Bulma
Türkiye’de lisanssız elektrik üretimi ile ilgili çok çeşitli finans kaynakları vardır.
Finansal durumunuz ve krebiliteniz bankalarda iyi bir noktada ise , bankalardan kredi sağlayarak finansal kaynağı bulabilirsiniz. Türkiye’deki bankaların birçoğu %10-15 özkaynak şartı ve(ya) %25 teminat vermek & göstermek koşulu ile lisanssız elektrik üretim tesisinin yani güneş tarlası nın %85-90 ‘lık maliyetini finanse edebilir.
Alman ve Çin’li firmalar, Türkiye’de lisanssız elektrik üretimi ile ilgili yap işlet devret modeli uygulamaktadır. Bu model’den faydalanmak için yukarıdaki başvuruların tamamının sonuçlanmış olması ve güneş tarlası’nı yapabilecek durumda olmanız gerekiyor.
Yap işlet devret modeli ile arazinize yapılacak yatırımı Alman ve Çin firmaları %100 ‘e kadar finanse ediyor. Bu model işleyişi şu şekildedir;
– Firmalar sizin arazinize güneş santrali yatırımını yapıyor ve sizinle 7-8 yıllık bir işletme sözleşmesi imzalıyor. Tedaş gelirinize temlik konuyor. Gerekli gördüğünde karşılıklı güven unsurunun oluşması için Alman veya Çin firması sizden yatırım bedelinin %20’sini teminat göstermenizi de isteyebiliyor.
– Size de 7-8 yıl süresince satılan elektrik bedelinden %15-20 net kar payını veriyor.
– 7-8 yıl sonra da tüm tesisi size devrediyorlar. Burada arazi ne kadar büyük ise sizin alacağınız kar payı da bir o kadar fazla olur.
Bu finansman modelinin yine bankaların verdiği krediye benzer şartlardadır ve özel finansman ve leasing kuruluşları vermektedir.
Devletin çok ciddi teşvikleri bulunmaktadır. Hükümetin 2023 hedefleri arasında Yenilenebilir Enerji Üretimi‘nin büyük önemi vardır.
TKDK İpard hibelerinden faydalanmak için bazı kriterler aranacaktır. Bunlardan ilki , güneş tarlası projenizin tüm izinlerinin alınmış olması ve onaylanmış olması zorunlu olacaktır. Yalnızca 500.00 Euro’ya kadar ki yatırımlarınızın %65′i hibe olarak yatırımcıya yatırım yapıldıktan sonra ödenmektedir. ( 1MW‘lık bir yatırımda yaklaşık 370.000 Euro‘dur. ) Hibe alma sisteminin işleyişi puanlama sistemine göre yapılmaktadır. Bu puanlama belirli kriterlere göre gerçekleştirilmektedir.
Panel ve İnverter Seçimi ve Kaliteli ve Tecrübeye Dayalı Mühendislik Hizmeti
Ges yatırımında panel ve inverter seçimi 25 yıl ömrü olan bir santral için en önemli unsuru hatta olmazsa olmazıdır. İlk on yıl %90 sonraki süreçte bu düşerek %80 lere kadar inmektedir.