Haberler

İşyeri Korona Virüs Tedbirleri

Dünya sağlık örgütü tarafından ilan edilen pandemik hastalıklar içerisinde olan Korona Virüs Covid19 tanısı sebebiyle ülkemizde de ölümler gerçekleşmeye başlaması yada açıklandıktan sonra her kesim tarafından daha ciddiye alınmaya başlandı.

Süreç aslında Aralık 2019 tarihinde dünya gündeminde olmasına rağmen Avrupa özellikle İtalya'da binlerce kişinin ölmesi sonucu hastalığın Çin'e özgü bir hastalık olmadığı ve hatta artık hastalık merkezi Çinden Avrupa'ya oradan Amerikaya yoğunluk merkezi kayması yaşandığını söyleyebiliriz.

Ülkemizde özellikle işyerlerinde biraz da geç kalınmış tedbirler alınmaya başlandı demek isterdim ancak hala olayın ciddiyeti kavranmış değil. Hastalığın yayılması engellenmesi en etkili yöntemdir. Ancak hala hikaye gibi geldiği söylenebilir. 

Bu tarz hastalıkların bulaşma yollarını engellemek yani izolasyon en ucuz yöntemdir. İlgili bakanlıklarında önerdiği araç taşıma kapasitesinin yarıya indirilmesi istenmesine rağmen Belediye araçları başta olmak üzere servislerde bu koordinasyon yapılmalıdır. Bu süreç iki üç ay alacağı düşünülürse;

  1. Optimum çalışan sayısı belirlenmelidir.
  2. Servis sayısı kapasiteye göre ayarlanmalıdır. 
  3. İşyeri Hekimleri özellikle toplu hizmet veren servis şöforleri, çay dağıtım yapan personel, yemekhane personeli, temizlik personellerini gün aşırı kontrol etmelidirler.
  4. İşyerlerinde sabit olunması gereken idari binada özel tedbirler alınmalıdır. Havalandırma, separasyon vb tedbirler uzmanlar tarafından belirlenmelidir.
  5. Şartlandırılmış havalandırma sistemleri ile işveren odası ve toplantı odası işin sürekliliği açısından alınması gereken tedbirlerden birisidir,
  6. Yemekhane, soyunma odaları, bekleme yerleri hijyen tedbirleri gözden geçirilmelidir,
  7. İşyeri geneli hijyen değerlendirlmesi uzmanlar tarafından yaptırılmalıdır.

Hijyen eğitimleri eksik olan personele eğitimleri tamamlanmalıdır.

unun yanında Ofislerde çalışan ve ziyaretçilere yönelik hijyen tedbirleri işyerine özel çalışma yapılmalıdır.

Eczane, sağlık ocağı, market, kasap gibi sirkülasyonun çok olduğu işyerlerinde özel tedbirler alınmalıdır. Bu konuda ARALCA HİJYEN ekipleri sizleri en iyi desteği verecektir.

korona virüs hijyen işyeri