Haberler

ISO 50001 ENERJİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ SÜRE DARALIYOR

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi standardı, Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Örgütü (UNIDO) tarafından talep edilmiştir ve çalışmalar 2008 yılında Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) bünyesinde kurulan Enerji Yönetimi Komitesi tarafından başlatılmıştır. Bu komitede 60’tan fazla ülkeden enerji yönetimi uzmanları bir araya gelmiştir.

2011 yılında yayınlanan ISO 50001 standardının temelinde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 16001 Enerji Yönetim Sistemi standartları bulunmaktadır.

Enerjinin giderek daha da büyük önem taşıdığı günümüzde, enerjinin verimli kullanılması esasına dayanan TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, her sektörde küçükten büyüğe her türlü işletmeye uygulanabilecek, tek başına olabileceği gibi diğer yönetim sistemleriyle entegre olarak da yürütülebilecek bir Yönetim Sistemidir. EYS, kuruluşların enerji politikalarını belirlemesi, amaç ve hedefleri doğrultusunda oluşturduğu enerji yönetim programları çerçevesinde enerji tüketimini yönetmesi ve enerji yönetim sisteminin performansını değerlendirerek iyileştirmelerin sağlanmasına dayanmaktadır.

Standardın doğrudan faydaları:

  • Enerji maliyetinde azaltma
  • Günlük işlemlerde maliyetsiz ve düşük maliyetli enerji tasarrufu fırsatlarına öncelik verilmesi
  • Daha az sera gazı emisyonu
  • Değişen enerji fiyatlarından daha az etkilenme
  • Daha az karbon ayak izi
  • İthal yakıtlara bağımlılığın azaltılmasıyla arz güvenliğinin artması
  • Personel arasında daha fazla enerji farkındalığı ve daha fazla katılım
  • Enerji kullanımı ve tüketimi ile iyileştirme fırsatlarına ilişkin daha fazla bilgi
  • Bilinçli karar alma süreçleri
  • Gelecekteki enerji kullanımı daha iyi anlaşıldığı için azalan belirsizlik

Dolaylı yararları:

  • Olumlu tanıtım
  • İyileşmiş kurumsal imaj
  • İyileşmiş işletme verimliliği
  • İyileşmiş bakım uygulamaları
  • İyileşmiş güvenlik ve sağlık

Ayrıca, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikasına sahip kurumlar işletmelerinde; enerji maliyetlerinde düşüş, bu sayede ürün başına spesifik enerji tüketiminin azalması ve yine ürün başına karlılık oranının artması, mevcut enerji kaynaklarının daha verimli kullanımı, iş performanslarında iyileşme, artan üretkenlik ve rekabet edebilirlik, sera gazı emisyonlarında azalma vb. faydalar da görmektedir.

5627 numaralı Enerji Verimliliği Kanununa göre 1000 TEP’in üzerinde enerji tüketimi olan işletmelerin ve Enerji Yöneticisi görevlendirmekle yükümlü kamu binaları, ticari ve hizmet binaları, elektrik üretim tesisleri ile enerji yönetim birimi kurmakla yükümlü organize sanayi bölgeleri TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini kurarak en geç 2023 yılına kadar belgelendirecektir.

İşletmelerin Verimlilik Arttırıcı Proje (VAP) desteklerinden yararlanabilmeleri için belgelendirmeye esas olan yürürlükteki TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardına göre Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olmuş veya Türk Akreditasyon Kurumu tarafından kabul edilen kurumlarca akredite olmuş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca verilmiş belgeye sahip olunması veya belgelendirme başvurusu yapıldığına dair başvuru yapılan kurum veya kuruluş tarafından düzenlenmiş belge sunmaları gerekmektedir.

 

ISO 50001 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ NASIL ALINIR?

Belgelendirme süreçlerini başlatabilmek adına öncelikli olarak ISO 50001 standardına göre bir enerji yönetim sistemi kuruyor ve uyguluyor olmalıdır.

ISO 50001 sistemi uygulanmaya başlanıp belli bir süre geçtikten sonra ISO 50001 Alanında belge vermeye yetkili AKREDİTE bir belgelendirme kuruluşuna başvuruda bulunmalıdır.

Başvuru değerlendirme ve sözleşme aşamalarından sonra ISO 50001 Belgelendirme Aşamasına geçilir. Bu çalışma iki aşamada gerçekleştirilir;

Öncelikle Aşama 1 denetimi planlanır, ilgili denetimde ISO 50001 enerji yönetim sistemi ile ilgili dokümanlar kontrol edilerek, gözden geçirme gerçekleştirilir. Tespit edilmiş ise Düzeltici faaliyetlerinizin kapatmaları gerçekleştikten sonra ISO 50001 Aşama 2 denetimine geçilir.

Kuruluşunuzda uygulamış olduğunuz IS0 50001 sistemi doküman ve kayıtların objektif bir şekilde değerlendirilmesinin ardından, ISO 50001 denetiminin başarı ile tamamlamanız koşulu ile belgelendirme gerçekleştirilir.

Unutmayın ki İyi kurgulanmış bir Enerji Yönetim Sistemi ile, kuruluşunuzda hemen hemen hiç yatırım yapmadan enerji maliyetlerinizde %10 'dan fazla tasarruf sağlayabilirsiniz.