Haberler

İş Güvenliğinde Atlanan Konu Eğitim

Bursa’da BTSO kapsamında Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi koordinasyonunda düzenlenen "Yargıtay Kararları Işığında İş Kazalarında Cezai Sorumluluk “ adlı panelde Çalışanların Temenl Eğitimlerinin fiili yapılmadığı uygulamaya yönelik olmadığı vurgulandı. Çalışanların alması gereken 8-12-16 saatlik eğitimleri İSG-Katip üzerinde izlenebilir olacak şekilde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Eğitim kurumları / OSGB / firmanın İGU ve İH tarafından verilerek eğitimler İSG-Katip üzerine Eğitim kurumları/OSGB/ İGU tarafından yüklenmelidir. İşyeri denetimlerinde temel İSG eğitimleri özellikle denetlenmelidir.

Kazaların %98'i önlenebillir olması insan faktörünün önemi göstermektedir. İnsan iyi eğitilirse kazayı oluşturacak tehlikeli davranışı yapmaktan imtina edecektir. Bu konuda öncelikle bakanlığa büyük görev düşmektedir. Yasaların yapılması önemli ancak uygulanıp uygulandığının denetlenmesi ayrıca önem arz etmektedir. Bu konuda iş güvenliği uzmanları görevlendirilse de işin yapılması için her hangi bir fiyat dengesi oluşmadığı için eğitim için bütçe ayrılmadığında yapılmış gibi evraklar düzenlenmektedir. Oysa ki bir kaza herkesi yakacağı gerçeği göz ardı edilmesinin temelinde "eğitimsizlik" yatmaktadır.

İşverenlerin, işveren vekillerinin, ilk amir ve yöeticiler başta olmak üzere iş güvenliği uzmanlarının eğitimleride burada ön plana çıkmaktadır. Nasıl arabayı ehliyet kullanmıyorsa iş güvenliği uzmanlarının "EHİL" olması kişisel gelişimlerine göre değişmektedir. İyi eğitim alırsa ancak o kişide denetimlerini bilerek ve ayrıntılı yaparak gerekli seviyede görüşmeleri yaparak kazaların önlenmesinde kilit görevi yapabileceklerdir. O yüzden iyi eğitim alacakları kurumları seçmeleride kendilerine kalmaktadır.