Haberler

İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimlerinde Son Durum

İş sağlığı ve güvenliği mesleği maneviyatı yüksek kişiler tarafından icra edilmesi gerekli meslek guruplarındandır. Kendi gelişimini sağlamış gerek bilgi ve tecrübesi gerekse çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği alanında liderlik göstererek çalışma ortamının sağlıklı ve güvenli ortam olmasını sağlamalıdır. Çalışan yaptığı işi güvenli yapmak mecburiyetindedir. İş güvenliği; İş Güvenliği Uzmanın işi değildir. İş Güvenliği Uzmanı kontrollerini yapar gerekleri belirler. Gereklerin yapılması "işveren/işveren vekili" tarafından şartlar oluşturulur, kurallar konur, uygun personel istihdam edilir, eksikler tedarik edilir ve işe başlanır. İşe başlama prosedürü tam olara yapılmadığı için kazalar olmaktadır. "Kaza geliyorum!, der" 

2003 yılından itibaren iş sağlığı ve güvenliği genel müdürlüğü , çalışma bakanlığı tarafından çıkartılan yönetmelik ve yasal düzenlemeler ile gelinen bugünlerde farkındalık açısından şimdilerde her iş ortamında artık iş güvenliği konuşulmaktadır. Ancak iş kazaları sayılarında istenen azalma olmamıştır. Bu konuda iş ortamının bütün tarafları ; bakanlık-işveren-çalışan-İş güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimleri bu konuda hem sorumlu hemde kusurludurlar.

İş Sağlığı ve güvenliği eğitimleri bir dönem personel değişimlerinden sanırım denetim eksikliği varken bu iki sınav döneminde bakanlık tarafından denetlemeler ile bir çok kişi devamsızlıktan sınava girme hakkını kaybetmiştir. Bu konuda bazı eğitim kurumlarının hala kendi ilinde olmayan kursiyerlere mesaj atarak ve ucuz rakamlar göndererek kayıt alma yoluna girmeleri kursiyerleri mağdur edeceklerinin farkında olmadan devam etmektedirler.

Kendi ilinde olmayan eğitim kurumlarına kayıt yaptıran kursiyerler kurs boyunca en az 15 gün en fazla 30 gün boyunca konaklama ve ulaşım ücretlerini eklemeleri gerekecektir. En az üç denetim yapılacağı için gitmedikleri takdirde  devamsızlıktan kalacakları kesindir. 

DEVAMSIZLIKTAN KALAN KURSİYERLER SINAV DÖNEMİNİ KAYBEDECEKLERİ İÇİN DAHA SONRAKİ YÜKSELME DÖNEMİNİNDE DE KAYIP YAŞAYACAKLARDIR.

İyi eğitim alması gereken İş Güvenliği Uzman /Uzman adayları sadece sınavı geçmekle "yetkin"  uzman olamamaktadırlar. Bu konuda hem eğitim kurumlarını iyi seçmelidirler, hem de devamında sürekli eğitimlerle kendilerini geliştirmelidirler. 

İş Sağlığı ve Güvenliği alanında öncülüğünü saygın birçok eğitim kurumunun yaptığı ve giderek artarak büyüyecek İş Sağlığı ve Güvenliği kurumları ve ayrıca İSG profesyonellerini de içine alarak etkin STK olacak "TİGEP" ile bakanlık ile masanın diğer tarafında çalışma sahasının ihtiyaçlarını dile getirecektir. TİGEP  bir kurumun derneği değildir, ancak mesleki etik ve kurallarına uymayan kişi ve kurumların karşısında olacağı kesindir. İş Sağılığı ve güvenliği alanında faaliyet gösteren herkesin şikayeti ücretlerin gerçek anlamda yapılabilirliğin çok altında olmasıdır. Ancak voleyi vurma gayesinde olan tüccarlara , voleyi vuracak başka alanlara göndermelidir.

İş Sağlığı ve güvenliği alanı önemli "hizmet ve danışmanlık sektörüdür" . Nasıl emeğin bir bedeli yoksa İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerininde karşı bir bedeli yoktur. Ancak nitelikli eğitim kurumlarının kadro giderleri, nitelikli üniversite mezunu uzmanların kendi hayatlarının standartı ve işlerin yapılması için gerekli hertürlü giderlerin "sürekliliği" sağlayacak seviyelerde olmalıdır. İnsana yatırım en önemli yatırımdır. Eğitim için en ucuzu değil en iyi seviyede değişimi yaratacak yerler seçilmelidir.

a sınıfı b sınıfı c sınıfı işgüvenliği uzman eğitim