Haberler

GES KURULUMUNDA İNVERTER ÖNEMİ

#GES kurulumunda maliyetler yüksek oluşu tasarımcıların yada montaj yapan kişilerin tasarruf edeceini düşündüğü ilk kalem inverter. Aslında en çok dikkat edilmesi gereken cihazdır.

İnverter seçiminde pek çok önemli kriter mevcuttur; 

1)İnverter firmasının gerek dünyada gerekse Türkiye içerisindeki referanslarının araştırılması da oldukça önemlidir. #Güvenilirliği diğer kullanıcılar tarafından uzun süreye dayalı bir şekilde onaylanma şansı olmayan inverterlerin kullanılması doğal olarak tüm sistemin güvenilirliğini azaltmaktadır. İnverter firmasının ülke ya da bölgedeki servis yapılanması ürün seçiminde bir başka önemli kriterdir.

2) Tüm kriterlerin en önemlisi inverter firmasının ne kadar kaliteli olduğunun tespitidir. “Kalite” ile ilgili kriter uzun ömürlü bakım ve servis erektirmeyen diyebiliriz.

3) #İnverter ülke ya da bölgedeki #servis yapılanması ürün seçiminde bir başka önemli kriterdir. Herhangi bir hata anında servis ekibinin arızaya mudahale süresi ve varsa arızalı ürünün değişiminin gerçekleşme süresi sorgulanması gereken bir başka konudur. #Üretici firmanın ülke içerisinde servis amaçlı tuttuğu stok da ürün seçiminde başka bir kriterdir. Bunun yanı sıra bazı üreticiler ürünün alındığı ülke / ofis  önemli olmaksızın o ürüne standart garantileri sunarlarken;  kimi üreticiler ise hangi ülkede ürünün kurulumu yapılmışsa garanti şartlarının geçerli olabilmesi için sadece o ülke ofisinden ürünün alınması gerekliliğini mecbur tutmaktadırlar. Bu da ekipman seçimini etkileyen bir başka unsur olarak göze çarpmaktadır.

4) #Türkiye’de #fotovoltaik #panel sektörü oldukça yeni bir sektördür ve ciddi bir potansiyele sahiptir. Bu anlamda gerek tasarımda gerekse servis tarafında en iyi teknik desteği veren firmalar diğerlerine göre bir adım öne çıkacaklardır. Sadece inverter seçiminde değil; inverteri seçtikten sonra tasarım yapılmasında da dikkat edilecek birçok önemli husus mevcuttur:

a- Öncelikle kullanılan panel cinsi ve modeli ile inverterin uyumlu olması gerekmektedir. Bundan birkaç sene öncesinde bazı tip güneş panelleri ile  trafolu inverterlerin kullanılma zorunluluğu vardı. Fakat günümüzde teknolojinin geldiği noktada artık buna -birkaç istisna dışında- ihtiyaç  kalmamıştır.

b- Seçilen güneş panellerinin birbirlerine seri ve paralel bağlanarak diziler halinde inverterlere girişleri yapılmaktadır. Oluşturulan bu dizilerin belirli gerilim ve akım değerleri arasında kalması gerekir. Mesela inverterlerin giriş gerilimlerinin hiçbir koşulda 1000V’un üzerine çıkması istenmez. Çıkması durumunda inverterde yanmaya kadar varabilecek zararlar oluşmaktadır. Minimum voltaj değerinin altında kalması durumunda ise inverter performansında ciddi düşüşler görülebilir.

c- Sıcaklık önemli bir başka unsurdur. Ortam sıcaklığının artması durumunda güneş panellerinde voltaj ve güçte düşüş; akımda ise az da olsa artış meydana gelmektedir. Sıcaklığın düşmesinde ise tam tersi durumla karşılaşılmaktadır. Bu yüzden inverter tasarımı yaparken sistemin kurulacağı lokasyona ait en düşük ve en yüksek sıcaklık değerlerinin bilinmesi çok önemlidir.

d- Buna ek önemli bir diğer veri ise santrali kuracağınız rakım değeridir. Bir çok inverter üreticisi 2000m’ye kadar standart ürünler ile hizmet vermektedir. Rakım değeri 2000m’yi aştığı durumlarda ise hava yoğunluğundaki değişim sebebiyle ek önlemlerin alınması gerekmektedir.

Yanlış tasarım ürünlerin garanti kapsamından çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden gerek dizayn gerekse uygulama konusunda tecrübeli ekipler ile çalışmak oldukça önemli bir faktördür.

ges inverter invertör güneş enerji santral dikkat edilecek maliyet uygun