Haberler

Arazi GES kurma maliyetleri ve dikkat edilecekler

Burada paylaşacağımız bilgiler genel nitelikte olup firma ve arazi şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Ön fikir oluşması amaçlanmaktadır, ancak eksik bilgiler bilgi kirliliğine sebebiyet verdiğinde birçok yatırımcı yatırım kararı almak için çok zaman kaybetmektedir. Vakit  nakittir enerjide!

 

Güneş Enerjisi Santrali İçin Gerekli Belgeler

GES tarlası kurulumu için gerekli başvuru belgeleri aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru yapan gerçek kişinin imza ve kimlik belgeleri, tüzel kişi veya tasarlayan şirket için bunlar faaliyet raporu, imza sirküleri, vergi levhası ve (varsa) vekaletnamedir.
  • Lisanssız üretim bağlantı başvuru formu, bu forma bulunduğunuz ilin kurum  internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
  • Tarla kurulacak araziye ait tapu belgesi ya da en az iki yıllık kira sözleşmesi, hazine arazisi ise kullanım hakkının edinildiğine dair belge.
  • Arazinin marjinal tarım arazisi olduğunu onaylayan rapor.
  • Başvuru harcının ilgili ildeki elektrik dağıtım işletmecisinin belirttiği hesaba yatırıldığına dair dekont.
  • Kurulacak tesisin teknik detay bilgilerini içeren ıslak imzalı tek hat şeması ve sistem elemanlarının özellikleri.
  • Enerji nakil hattı projesi.
  • Aplikasyon krokisi.
  • GES teknik değerlendirme formu - bu forma da bulunduğunuz il kurum  web sitesi aracılığıyla ulaşmak mümkündür.
  • Feragat beyanı.
  • GES kurulumuna uygunluk yazısı (Belediyeler veya İl Özel İdaresi verebilir).
  • Projeyi imzalayıp onaylayacak kişinin elektrik mühendisi olduğunu tasdikleyen belge.
  • Ek faaliyet yasağına ilişkin beyan.
  • 1 MW ve üstü GES'ler için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) muafiyet raporu.
  • Dağıtım şirketinden alınabilecek çağrı mektubu - GES 10 KW üstünde ise yukarıdaki belgeler toplanarak, ilgili elektrik dağıtım şirketine bu mektubu almak için bir dilekçe ile başvurulur. Başvuru dilekçesinde tekil kod (mevcut tesisin abone numarası) veya inşaat ruhsatı, tesis türü ve sözleşme gücü yer almalıdır.
  • Çağrı mektubu alındıktan sonra, projenin son hali sunularak TEDAŞ'tan onay alınır. Bundan sonra da ilgili ilin dağıtım şirketiyle lisanssız GES bağlantı anlaşması yapılır.
  • Güneş tarlası kurulumunu, lisanslı elektrik üretimi için de gerçekleştirebilirsiniz. Lisanslı Elektrik özelinde gerekli olan başvuru koşulları için yazımızı okuyun.

Marjinal Tarım Raporu Nasıl Alınır?

  • İl Tarım Müdürlüğüne gidilerek marjinal tarım raporu başvurusu yapılır.
  • Ziraat mühendisleri, belirtilen araziye gider, bilgi toplar ve analiz yapar. Analizin amacı, tarıma elverişli arazilerde güneş tarlası kurulamadığı için arazinin tarıma uygun olup olmadığı ölçmektir.
  • Verdiğiniz e-posta adresine raporun sonucu gönderilir.

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Muafiyet Raporu Nasıl Alınır?

Çağrı mektubu, kamu kurumlarından alacağınız izindir. Çağrı belgesi alabilmeniz için ÇED muafiyet raporuna ihtiyacınız vardır. 1 MW’a kadar olan güneş enerjisi santralleri için ÇED muafiyet raporu almanıza gerek yoktur. ÇED muafiyet raporu için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurmanız gerekir. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı e-ÇED sistemi ile elektronik ortamda da başvurunuzu yapabilirsiniz.

GE Santral Kurulum Maliyeti

Enerji santrali kurulum maliyeti seçilen arazinin yerine, büyüklüğüne, alan başına istenen enerji üretim kapasitesine göre değişiklik gösterecektir. Bu yüzden her marjinal yazısı olan uygundur demek ve emlak piyasasında olan bu yanlışlıklar yatırımı etkilemekte ve sürecin maliyetinin artmasına sebebiyet vermektedir.

Sadece panel ücretlerini baz almak yeterli değildir. Sistem kurulum olduğu için tüm adımların ve özellikle işçilik büyük önem arz etmektedir. Güneş enerjisi ile elektrik üretmek için solar santral kurarken hesaplanacak başlıca maliyet kalemleri şunlardır:

  • Arazi satın alma ya da kiralama maliyeti
  • Güneş enerjisi panelleri için arazinin uygun hale getirilmesi için düzeltme veya hafriyat işleri
  • GES tarlası kurulumu için işçilik ücreti
  • Trafo merkezine çekilen kablo
  • Güneş panelleri
  • Güneş panelleri konstrüksiyon

Dönüm ve kurulu güç başına KDV ve işçilik/montaj ücretleri dahil maliyetler ve yıllık kâr miktarları, 2022 yılında yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir:

GES Tarlası Alan ve Maliyetler Tablosu

Kurulu Güç

Gereken Arazi [Dönüm]

Maliyet [$]

Yıllık Getiri [$]

1 MW

10-20

1.200.000

170.000-180.000

2 MW

25-30

2.200.000

400.000 civarı

3 MW

35-50

3.300.000

600.000 civarı

2022 yılı dolar kuruna göre panel ücretleri ve ek masraflar dahil ortalama fiyatlar esas alınmış, Akdeniz Bölgesi ideal ışınım değerlerine göre ilk 25 yılın ortalama yıllık getirisi baz alınmıştır.

Güneş Enerji Santrali Kârlılık Hesaplama

Güneş enerjisi santralinde kârlılık, arazi büyüklüğüne, hedeflenen üretim gücüne, yerleşim yerine ve aylara göre değişiklik gösterecektir. GES'ler, masraflarını ortalama 5 ile 7 yıl içerisinde amorti edecekken bu dönemde 3,5 yıla kadar inmiş durumdadır.

Elbette GES tarlasının kurulacağı arazinin ülkedeki konumu da yıllık kazancı etkiler. Karadeniz Bölgesi için kuracağınız bir GES, Akdeniz Bölgesine kıyasla %20 kadar daha az kazanç sağlayabilir zira ışınım süresi daha az olacaktır.

Benzer şekilde, 25 yıllık garantinin sonlarına gelindiğinde, verimlilik düşeceğinden, %20-25 kadar üretim kaybı yaşamanız olasıdır.

Güneş Enerji Santrali Destek ve Hibe Programları 2023

Ülkemizdeki güneş enerjisi tarlaları için devlet, 10 yıl boyunca geçerli alım garantisi verir. Bunun dışında güneş tarlalarına yönelik KKYDP ve KOSGEB destekleri de vardır. Bütün enerji destek ve hibe programlarını incelemek için tıklayın: Güneş Enerjisi Destek Programları

Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı (KKYDP)

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, KKYDP kapsamında yeni kalkınma teşviklerini ve teşvik verilen bölgeleri her sene Ağustos ve Eylül aylarında duyurur. Güneş tarlası ve GES kurulum destekleri de program kapsamına alınmıştır. KKYDP’den 250’den az çalışanı ve 125 milyon TL’den daha az cirosu bulunan işletmeler faydalanabilir. En fazla 2,5 milyon TL destek verilir. Verilen desteğin %50’si hibe şeklindedir. Program hakkında daha fazla bilgi almak için KKYDP sayfamızı ziyaret edin.

KOSGEB Desteği

Türkiye’de, güneş tarlaları ve güneş enerjisi santralleri için teşvik sağlayan kurumlardan biri de KOSGEB'dir. 10.000 ve altında nüfusu olan ilçelerde GES kurulumu için %100 ödemesiz hibe veren KOSGEB, endüstri üretimi ya da hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde %50 ile %70 arasında geri ödemesiz hibe desteği sağlıyor. Yatırım için kalan kısım ise düşük faizli kredi ile ödenebiliyor. Ayrıca, KOSGEB hibe ve destekleri ile GES kuran üreticiler, KDV’den muaf tutuluyor. Program konusunda detaylı bilgi için KOSGEB yazımıza göz atın.

Güneş Santralinde Kullanılacak Güneş Panelleri

1 MW gücünde bir güneş tarlası kurmak için genel olarak 400 W ve üstü kapasitelerde panel kullanılması, daha pratik ve hesaplı bir sonuç verecektir. Tüm güneş panellerini karşılaştırmak için güneş paneli sayfamızı ziyaret edin. Şu anda üretimde 550 W paneller yaygındır. Yerli üretim olması teşvik ve hibe programlarından faydalanmanıza yarayacaktır.

Duyumlarla hareket etmek yerine info@aralca.com.tr adresine bilgilerinizi ve yapmak istediğiniz yatırımla ilgili bilgi maili atmanız daha sağlıklı bir süreç izlemenizi sağlayacaktır. Ayrıntılı bilgi için +905492725220 nolu whatsapp hattını kullanabilirsiniz.

 

ges arazi marjinal