İşveren, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, işçilerin ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla; İSGB oluşturmakla, bu birimde bir veya birden fazla işyeri hekimi ile gereğinde diğer sağlık personelini görevlendirmekle ve sanayiden sayılan işlerin yapıldığı işyerlerinde tehlike sınıfına uygun bir veya birden fazla iş güvenliği uzmanı görevlendirmekle yükümlüdür Çalışma ortamında oluşan, hastalıklara, dönüşümsüz hasarlara veya işçinin her yönü ile iyilik halini kaybetmesine neden olan zararlıları belirleyen, değerlendirmesini yapan ve kontrol yollarını gösteren bir bilim dalıdır.Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır. İyi bir hijyen uygulaması için:
Temiz, içilebilir suyu için
Soyunma odasında, tuvaletlerde, veya tehlikeli maddelerin kullanıldığı yerlerde asla bir şey yemeyin
Ellerinizi ve vücudunuzun kimyasal maddelere maruz kalan bölümlerini düzenli olarak yıkayın ve günlük duşlarınızı yapın
Dişlerinizi ve ağzınızı her gün temizleyin ve düzenli (periyodik) olarak dişlerinizi (dişçiye) kontrol ettirin
Uygun iş elbisesi ve iş (güvenliği) ayakkabısı giyin
İş elbisenizi ve iş dışında giydiğiniz elbiseleri karıştırmayın
İş elbiselerini, havluları vb., özellikle zehirli ve/veya zararlı maddelerle kirlenmişse (özel olarak diğer çamaşırlarla karıştırtmadan) temizlettirin,
Koruyucu maskeleri, gözlükleri, eldivenleri, kulak koruyucularını, vb., uygun şekilde kullanın
Düzenli eksersizlerle fiziksel sağlığınızı koruyun.
Hijyen ve sanitasyon çalışmaları günümüzde bulaşıcı hastalıkların yayılmaması için belkide en önemli savunma yoludur. Bu çalışmaları yapabilmek için tüm yaşam alanlarında gözlem ve kontrol yapılmalıdır. En etkili yöntem sürekli farkındalık oluşturacak eğitimlerin verilmesidir.